16 okt 2019

Ventilene i leilighetene må være åpne

Nå går det mot kaldere tider. Det kan være fristende å stenge ventiler, men det er ikke så lurt.

Ventilasjonen i blokka er et undertrykkssystem (i motsetning til et balansert system som installeres i nye bygg i dag). Det er montert vifter på toppen av ventilasjonssjakter på taket av blokka og vi har i alt 12 vifter og ventilasjonssjakter. Viftene trekker brukt luft ut fra leilighetene, via rør fra våtrom og kjøkken ut til ventilasjonssjaktene. 

Viftene og trekket fra sjaktene skaper et undertrykk i leilighetene, og dette fører til at det strømmer frisk luft inn i leilighetene gjennom ventiler i veggene. Disse ventilene bør renses/rengjøres regelmessig (f. eks. to ganger i året), for å sikre at systemet fungerer optimalt. Du kan for enkelt ta av hettene og vaske disse i for eksempel oppvaskmaskinen.

Hvis ventilene i leilighetens vegger lukkes kan det skapes et vedvarende undertrykk i leiligheten. Ventilasjonslukene på badet skal være åpne slik at luft trekker ut fra leiligheten. Hvis ikke kan det føre til at vann i vannlåsene suges ned. Resultatet kan bli kloakklukt i leiligheten.

Trekket fra hver leilighet styres ved regulator på kjøkkenhetten. Det er ingen motor i kjøkkenhetten, man regulerer åpningen ut mot ventilasjonssjakten. Det er ingen rensing av denne luften. Dette betyr at for eksempel sigarettrøyk og avgasser fra grilling lett trekkes inn i leilighetene. Dette bør alle tenke på og ta hensyn til, for å unngå å sjenere naboer.

Hilsen Styret