Kildesortering - dette er viktig!

Vi kan bli bedre på kildesortering i sameiet vårt

Det har vært kildesortering i Oslo siden 2012, og mye fungerer bra. Men det er litt for ofte at det kan konstateres at det blir lagt gjenstander i restavfallskassene som absolutt ikke hører hjemme der, og som burde vært levert på minigjenbruksstasjonen i Kapellveien 118 (6 minutter unna med bil!). Åpningstider mandag-fredag 07.30-19.30, lørdager 09.00-14.30.

Nedenfor følger en kort beskrivelse om hvordan kildesortering av avfallet vårt bør gjøres:

Plastemballasje

Plastemballasje skal legges i de blå posene. Posene knytes med dobbel knute og kastes i restavfallsbeholderen. Skyll eventuelt plastemballasjen i litt kaldt vann, rist, og legg i.

Nesten alt av emballasje i plast fra husholdningen kan gjenvinnes så lenge det ikke har inneholdt oljeprodukter, brannfarlige eller giftige stoffer. Plastemballasje kan være både myk og hard plast. Hva som skal sorteres ligger i navnet: er det emballasje, og laget av plast, kan det gjenvinnes.

Som plastemballasje defineres:

Plastposer, plastkanner, plastbegre, plastbokser, plastemballasje fra kjøtt, fugl, fisk, frukt, bær, grønt og pålegg, plastflasker for vaskemidler, sjampo og dressinger, blomsterpotter av plast, kaffeposer, snacksposer.

Dette defineres ikke som plastemballasje:

Leker, bestikk, penner, slanger, rør, kjøkkenredskaper, tilgriset eller forurenset plastemballasje
(for eksempel tannkremtuber, majonesposer,folie med matrester), samt faremerke  plastemballasje.

Matavfall

Matavfall skal legges i de grønne posene. Posene knytes med dobbel knute og kastes i restavfallsbeholderen. Annet organisk avfall skal i restavfallet. Hageavfall skal leveres på nærmeste hageavfallsmottak.

Definert som matavfall:

Skall, skrell, skrotter, kjerner, bakverk, teposer, kaffefiltere, kaffegrut, retser av fisk og skalldyr, kjøttrester og bein, eggeskall, mindre mengder tilgriset tørkepapir, nøtteskall.

Ikke definert som matavfall:

Avskårne blomster, potteplanter, hageavfall (inkludert grus, sand og jord), kattesand, bleier.

Restavfall

Restavfallet skal legges i vanlige handleposer (snu dem slik at de blir så lyse som mulig). Knyt en dobbel knute, før du legger den i restavfallsbeholderen sammen med de blå og grønne posene.

Dette skal i restavfallsposene:

Bleier, avkjølt aske/grillkull, potteplanter, blomster, stearinlys, ødelagte leker, små biter isopor, CD-plater, kulepenner, plasttuber, sneiper, tilgriset plast og papir.

Posen med restavfall skal ikke inneholde matavfall, plastemballasje, glass- og metallemballasje, treverk, EE-avfall (mobiltelefoner, elektronikk, knappcellebatterier, støvsugere, osv) eller farlig avfall (maling, lim, lakk, skismøingsfjerner osv).

Papir, papp og drikkekartong

Følgende skal kildesorteres som papir:

Aviser, gavepapir, reklamebrosjyrer, kartong, kopipapir, melkekartonger, juicekartonger, papp, bølgepapp, pappemballasje for frossenmat som ikke er tilgriset av mat og refillkartonger.

Det har ingen betydning om innsiden av papiret er belagt med aluminiumsfolie eller plast, eller om kartongene har plastkork. Dette blir senere skilt fra hverandre maskinelt.

Elektrisk og elektronisk avfall

Elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall) er alt som går på strøm eller inneholder batterier. EE-avfall kan leveres på gjenbruksstasjoner på Haraldrud og Grønmo. Mindre gjenstander kan også leveres til minigjenbruksstasjoner, den nærmeste for oss er Grefsen Minigjenbruksstasjon i Kapellveien 118.

EE-avfall kan også leveres tilbake til forhandler.

Farlig avfall

Farlig avfall kan hele året leveres til miljøstasjoner og gjenbruksstasjoner i Oslo, for oss er den nærmeste Grefsen Minigjenbruksstasjon.

Hageavfall

Hageavfall kan leveres til Grefsen Minigjenbruksstasjon.

Returpunkt for glass- og metallemballasje

Det nærmeste returpunktet for glass- og metallemballasje for oss i Grefsentoppen Boligsameie er i Grefsenkollveien, nede ved Grefsenlyst (150 meter ned bakken).

Lykke til! Og takk for at du kildesorterer!